Кюрдите продължават да контролират голяма част от Кобане

Вашингтон засилва атаките срещу ислямистите

09.10.2014 | 08:28 Редактор:
Кюрдите продължават да контролират голяма част от  Кобане
Кюрдите продължават да контролират голяма част от Кобане

Кюрдските сили успяват да удържат атаките на терористичната групировка Ислямска държава срещу разположения на сирийско-турската граница град Кобане. Те продължават да контролират по-голямата част от града.

Информацията е на американското централно командване. На 8 октомври започна да се наблюдава изтегляне на джихадистите от някои квартали на града заради въздушните удари, които извършват международните сили под ръководството на САЩ. Бойците от групировката Ислямска държава не се отказват и продължават с настъплението. През нощта срещу 9 октомври те са навлезли с тежки оръжия и танкове.

Според базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за правата на човека съобщава, че силите на ислямистите са напреднали със 100 метра към центъра на града през нощта.

Предвид напрегнатата ситуация международната коалиция, водена от Вашингтон засилва атаките срещу ислямистите, тъй като ако град Кобане попадне изцяло в ръцете на джихадистите това ще им даде пълен контрол на един дълъг участък от сирийско-турската граница.

По време на пресконференция на Пентагона адмирал Джон Кърби заяви, че само въздушните удари няма да спасят град Кобане. По думите му всички трябва да се подготвят и да видят реалността, че и други градове и села, подобно на Кобане, могат да попаднат под контрола на ислямистите.

Държавният секретар на Съединените щати Джон Кери заяви, че Вашингтон е дълбоко загрижен за хората от Кобане.
Американският държавен глава Барак Обама се срещна с висши военни служители в пентагона, с които обсъди военната мисия срещу Ислямска държава.

Британският вестник Guardian съобщава, че Австралия е осъществила своите първи въздушни удари в Ирак, пускайки две бомби срещу база на групировката. Продължаващите три седмици сблъсъци в Кобане са отнели живота на 400 души и станаха причина повече от 160 000 хиляди сирийци да напуснат домовете си.