Потресаващи са мащабите на насилственото отвеждане на украинчета в Русия

Процедурата за арест на Владимир Путин вероятно ще срещне трудности

12.05.2023 | 15:09 Редактор: Петя Кръстева
Потресаващи са мащабите на насилственото отвеждане на украинчета в Русия

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) публикува резултатите от доклад относно нарушенията на хуманитарното право в резултат на отвеждането на украински деца от руските власти. Той е бил изготвен от специална мисия в рамките на т.нар. "Московски механизъм".

Мисията е стигнала до заключението, че практиката на насилствено прехвърляне на украински деца в Руската федерация или във временно окупираните територии може да се счита за престъпление срещу човечеството. Освен това, експертите на ОССЕ подчертаха, че правата на децата, отвлечени в Русия, се нарушават грубо.

"Фактът, че през третото десетилетие на 21-ви век имаме насилствено отвеждане на най-уязвимата част от населението - децата, е потресаващо. А също и мащабите на този феномен", категорична бе участничката в мисията на ОССЕ Вероника Билкова, професор по международно право в Карловия университет в Прага и представителка на Чехия във Венецианската комисия.

По думите ѝ може да се използва в съда много по-добре, отколкото предишните ни два доклада по Московския механизъм, които анализираха общата ситуация в Украйна.

"Ако става дума за преследване на конкретни лица на международно равнище, съответните правни институции не могат просто да се позоват на нашия доклад, а трябва да излязат извън него, да идентифицират конкретни лица, които евентуално са замесени в престъплението, и да определят до каква степен те са отговорни за определени действия. В нашия доклад не се посочват имената на лицата, участващи в отвеждането на деца. Това е извън мандата на нашата мисия", поясни Билкова.

Тя поясни, че някои случаи на евакуация на деца с цел тяхната безопасност наистина могат да са в смисъла на международното хуманитарно право. Други обаче не са. 

"Едно е евакуацията на детски заведения преди и по време на руското нападение на 24 февруари 2022, която е потенциално легитимно действие. Друго е да вземаш деца със себе си, когато отстъпваш, какъвто е например случаят с оттеглящите се руски войски от Харковска и Херсонска област, когато са вземали със себе си украински деца", изтъкна Билкова.

Оказва, се дори и случаите, когато евакуацията първоначално изглежда законна, може да се говори за незаконно извеждане или отвличане на деца. Например ако децата са разселени или държани продължително време без причина или ако са разделени от своите родители или законни настойници. Когато деца биват превъзпитавани, не могат да общуват със семействата си, когато са дадени за осиновяване или им се променя гражданството, тогава имаме ясно нарушение на международното хуманитарно право.

Билкова припомни, че в средата на март беше издадена заповед за арест на Владимир Путин, пише DW.

"Процедурата ще срещне някои трудности. Една от тях е, че Международният наказателен съд не може да проведе процеса в отсъствието на заподозрените по делото. Въпреки това, МНС може да проведе изслушване в рамките на досъдебното производство. Това означава, че съставът за предварително производство може да прочете доказателствата и обвиненията, събрани от прокуратурата на МНС", обобщи тя.

Докладът е изготвен въз основа на материали от различни източници - материали от международни организации, неправителствени организации, академични институции, изявления на политици и техни публикации в социалните медии, от украинска и от руска страна. Русия не е оказала съдействие на мисията на "Московския механизъм".

Снимка: БГНЕС