fallback

Нови случаи на заразени с ебола ще се появяват в Европа?

Континентът е добре подготвен да предотврати разпространяването на хеморагичната треска, причинявана от този вирус

08.10.2014 | 17:46 Автор: Ирина Георгиева

Нови случаи на заразяване с вируса ебола неизбежно ще се появяват в Европа, но континентът е добре подготвен да предотврати разпространяването на хеморагичната треска, причинявана от този вирус. Това заяви в интервю за Reuters Жужана Якаб, регионален директор за Европа на СЗО. До края на деня ще се проведе среща на Световната банка, посветена на борбата с ебола. В нея ще участва и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.

Междувременно бюджетната комисия на Общото събрание на организацията одобри финансиране от 49 милиона долара за спешна мисия за борба с опасния вирус.  

"Днес се навършва една седмица, откакто беше диагностициран първият пациент с ебола в САЩ. Седмица по-късно хората започват да се замислят трябва да имаме няколко неща в предвид. Първото е, че в глобален мащаб ще бъде дълга и трудна борба. Второ, че врагът е вирусът, врагът е ебола на хората, на държавите, на общностите. Вирусът е врагът. Той не се разпространява по въздуха и можем да го контролираме. Знаем как да го спрем - като изолираме пациентите." - заяви Том Фрайдън, директор на Центъра за контрол и превенция за заболяванията в САЩ.

fallback
Още от Свят
fallback