Twitter заведе дело срещу американското правителство

Компанията е недоволна от законите за наблюдение и исканията на властите в САЩ да се предоставят данни на потребителите

08.10.2014 | 12:20 Редактор: Ирина Георгиева
Twitter заведе дело срещу американското правителство

Twitter заведе дело срещу американското правителство. Компанията е недоволна от законите за наблюдение и исканията на властите в САЩ да се предоставят данни на потребителите.

От социалната мрежа твърдят, че се нарушава правото на свободно слово, дефинирано в Първата поправка на американската конституция. Twitter заведе делото срещу американското министерство на правосъдието и ФБР в съда в Северна Каролина.

"Смятаме, че имаме право въз основа на Първата поправка да отговорим на опасенията на нашите потребители и на съобщенията на американските федерални власти като предоставяме информация за мащаба на американската програма за наблюдение."- заявява адвокатът на Twitter Бен Лий.

Редица големи американски технологични компании се противопоставят на искания на правителството за лични данни на техните потребители, включително Microsoft, Google, Facebook и Dropbox. Други като Apple предприеха стъпки за заобикаляне на исканията на американските власти, като кодират данните на потребителите по начин, който ги поставя извън обхвата на правоохранителните органи.