Европейските лидери обсъждат в Милано мерки срещу безработицата

По неясни причини срещата на върха беше понижена до "конференция на високо равнище"

08.10.2014 | 11:56 Редактор: Ирина Георгиева
Европейските лидери обсъждат в Милано мерки срещу безработицата

Европейските лидери обсъждат в Милано мерки срещу безработицата. За Матео Ренци конференцията представлява трибуна, от която да си спечели подкрепата на италианското население за промени в правилата за наемане и освобождаване на служители с постоянни трудови договори.

По неясни причини срещата на върха беше понижена до "конференция на високо равнище". На форума ще се търсят възможните решения за намаляване на младежката безработица и увеличаване на растежа. Данните от август тази година показват, че над 18 милиона души в еврозоната или около 11.5% са трудово незаети.

На срещата в Милано присъстват и германският канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд. След няколко седмици лидерите от страните-членки на ЕС ще се съберат отново на среща на върха в Брюксел.

Според източници на Reuters форумът се очаква да поддържа инерцията на Схемата за младежки гаранции – инициатива в рамките на ЕС, която има за задача да помага на младежите под 25 години да си намерят работа. Еврозоната все по-трудно прикрива нарастващите разлики в позициите на отделните страни-членки, отбелязват анализатори. Балансираният бюджет на Германия е в ярък контраст с този на Италия и Франция. Дали това означава нова задънена улица за Общността, предстои да разберем.