fallback

Четири месеца след изборите за парламент Белгия формира правителство

Кабинетът ще бъде оглавен от лидера на франкофони Шарл Мишел

08.10.2014 | 08:47 Автор: Мариета Иванова

Повече от четири месеца след парламентарните избори и след рекордното 28-часово заседание четири белгийски партии сключиха споразумение за съставяне на дясно правителство. То ще бъде оглавено от лидера на либералите франкофони Шарл Мишел.

В коалицията влизат „Реформаторското движение“, „Нов фламандски алианс', „Открити фламандски либерали и демократи“, „Християндемократи и фламандци“.

Със споразумението кралството избягва възможността да се впусне в нова политическа криза. То вече преживя една след изборите през 2010 г. Тогава беше необходима година и половина, за да стигне до съставяне на правителство.

Правителството трябва да бъде готово до началото на сесията на парламента на 14 октомври. На 15 октовмри Белгия трябва да представи бюджета си на Европейската комисия. Напрежението между фламандци и франкофони изглежда поне временно ще се успокои, тъй като в правителството има по равен брой представители на двете общности.

Правителството ще се цели в общо увеличаване на пенсионната възраст, а заплатите също трябва да се покачват по-бавно от инфлацията през следващата година, заради застаряването на населението, коментира Шарл Мишел и допълни, че там ще бъдат приложени "силни мерки за солидарност". Синдикатите вече заявиха, че са "ужасени". Според напускащия премиер социалист Елио ди Рупо проблемите на правителството ще дойдат от синдикатите.

 

fallback
Още от Свят
fallback