fallback

Пилотите на Lufthansa обявиха поредната двудневна стачка

Близо 1700 полета се очаква да бъдат отменени

08.10.2014 | 08:29 Автор: Мариета Иванова

Пилотите на най-голямата германска авиокомпания Lufthansa обявиха поредната двудневна стачка. Тя започна в 4 часа българско време.

Близо 1700 полета се очаква да бъдат отменени заради протестната акция. Ще бъдат засегнати и полетите от и до София към Мюнхен и Франкфурт.

От компанията изчисляват, че загубите ще възлизат на десетки милиони евро. Профсъюзът Verdi, който представлява интересите на 33 000 служители, организира стачката за по-високи заплати.

Предложението на ръководството на компанията е да се вдигнат заплатите с 1.2% от октомври тази година и с още 0.5% догодина. Освен това договорът е за 29 месеца и не гарантира запазване на работните места.

От Verdi искат 5.2% повече за екипажите и наземния персонал на Lufthansa Cargo, Lufthansa Technik, Lufthansa Systems, кетъринг поделението LSG Sky Chefs и наземния персонал плюс гаранции за работните места.

Новият двудневен протест ще бъде петият за последните няколко месеца. При последната стачка на пилотите на Lufthansa от 30 септември бяха анулирани около 50 полета и бяха засегнати 20 000 пътници. Те искат да могат да се пенсионират на 55 години и да получават 60 процента от заплатата си, докато не започне изплащането на държавната пенсия. Авиокомпанията обаче иска да намали тези плащания. Lufthansa  твърди също така, че схемата вече не е необходима, като се имат предвид увеличената продължителност на живот и неотдавнашно съдебно решение, според което пилотите вече могат да работят до 65 години.

 

fallback
Още от Свят
fallback