fallback

9 души загинаха при протестни демонстрации на кюрди в Югоизточна Турция

Ранените са десетки

08.10.2014 | 08:22 Автор: Мариета Иванова

Броят на загиналите при протестните демонстрации на кюрдите в Югоизточна Турция достигна 9 души. Ранените са десетки. Още в понеделник- 6 октомври, в много турски градове започнаха протестни действия на кюрдите срещу политиката на ненамеса на Турция в конфликта в Сирия, където екстремисти от терористичната групировка „Ислямска държава” щурмуват град Кобани, населен предимно с кюрди.

Един демонстрант в Мус е загинал заради огнестрелна рана в главата. В ръцете на друг протестиращ в Диарбекир се е взривила граната. Няколко души са пребити до смърт.

Десетки души са хоспитализирани с прорезни рани и тежки травми, много от тях са в реанимация.

Протестиращите призовават властите да действат и да се противопоставят на Ислямска държава. Голяма част от демонстрантите са привърженици на кюрдската Демократическа народна партия.

Световните агенции излъчиха кадри, в които се вижда как протестиращите замерят с камъни представителствата на политически партии и обществени организации, палят автомобили и автобуси. Полицията отговори с водни струи и сълзотворен газ.

Местните власти смятат, че нестабилността е провокирана преднамерено. В провинциите Мардин и Сирт е въведен комендантски час.

 

fallback
Още от Свят
fallback