fallback

Медицинска сестра от Испания е заразена с вируса на ебола

07.10.2014 | 22:01 Автор: Теодора Георгиева

Европейският център за превенция и контрол на заболявания /European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC)/, който следи заболеваемостта в ЕС съобщи, че докато съществува малък риск туристи да донесат ебола в региона без да знаят, здравните власти на страните-членки и "могат ефективно да открият и потвърдят случаите на заболяване от вируса на ебола и така да предотвратят разпространението му".

Тереза Ромеро се е заразила със смъртоносния вирус след като лекувала двама болни мисионери. Други 30 медицински работници, които са били в контакт с нея са поставени под наблюдение.

"Не знаем как се разпространява заразата. Дали това става по въздуха или чрез слюнка, как става? Не знаем. Притеснена съм, защото имам настинка, казва Елвира - административен работник в болницата, където работи Ромеро.

Някои служители твърдят, че не е била предоставена достатъчно информация.

„Невероятно е да се случи нещо подобно в държава като Испания", споделят те.

Медицинският екип засили предпазните мерки и обяви, че вярва на това, което правят специалистите.

Хората по улиците на испанската столица Мадрид също изразяват своите притеснения от разпространението на заразата.

Световната здравна организация вече е уведомена за случая в Испания.

САЩ засилват драстично мерките срещу епидемията.

Президентът на САЩ Барак Обама обяви въвеждането на специални процедури за идентифициране на заболели граждани на всички големи американски летища.

Белият дом започна кампания за служителите в системата на здравеопазването, която ги информира за най-належащите стъпки, в случай на идентифициране на случаи на ебола.

Броят на жертвите на смъртоносния вирус вече надхвърля 3400.

Повече в следващото видео:

СЗО съобщи на 7 октомври, че Европа със сигурност ще има още случаи на заразяване с вируса след като испанската медицинска сестра стана първият човек, който се разболя извън Африка.

Рафаел Перес-Сантамария, директор на болницата Карлос III в Мадрид, където медицинската сестра лекувала двамата испански мисионери, заразени в Западна Африка, съобщи за Ройтерс, че се преразглеждат процедурите за сигурност.

За наблюдение в болница са приети четирима близки на медицинската сестра, включително съпругът.

Още по темата

Въпреки че западноевропейските болници, за разлика от повечето лечебни заведения в Западна Африка, имат възможност да изолират напълно болните пациенти, директорът на СЗО за Европа, Зузана Якаб каза, че „е доста неизбежно.. такива инциденти да се случат в бъдеще, заради активните пътувания от Европа до засегнатите страни и обратно“, съобщава Ройтерс.

Въпреки това според нея „най-важното е, че рискът в Европа все още е нисък, и особено Западната част на европейския регион е най-добре подготвена в света да отговори на хеморагични трески, включително ебола“.

Испанската медицинска сестра Тереза Ромеро отишла в Мадрид на почивка след като вторият й пациент починал от ебола на 25 септември, но се почувствала зле едва на 30 септември.

Нейният профсъюз казва, че три пъти е искала да бъде изследвана за ебола, преди диагнозата й да се потвърди на 6 октомври.

Десетки лекари протестираха пред болницата Ла Пас в Мадрид с искане за повече информация как се е заразила Ромеро. Вирусът не се разпространява по въздуха, а само при пряк контакт чрез телесни течности от човек, който – според експерти – вече показва симптоми.

„Като имаме предвид, че методите на пренасяне на вируса и превенция са добре познати, ясно е, че е станала грешка“, съобщи в декларация мадридската лекарска колегия.

Сестра Ромеро е получила антитела от пациенти, излекувани от ебола.

В Далас, САЩ болницата Texas Health Presbyterian Hospital съобщи, че Дънкън получава експерименталното лекарство brincidofovir, разработено от Chimerix Inc срещу респираторни вируси, без досега да е било тествано на пациенти с ебола.

Испанските власти съобщиха, че съпругът на Ромеро засега не проявява симптоми на ебола. Останалите, приети в болница за наблюдение са здравен работник, който имал диария, но не и треска и испанец, завърнал се от Нигерия.

Други 22 души, които са били в контакт с медицинската сестра не са изолирани, но температурата им се мери по два пъти на ден, съобщава Ройтерс.

 

fallback
Още от Свят
fallback