Зеленски сравни борбата срещу Русия с тази срещу нацистка Германия

В Деня на Европа продължават военните действия в Украйна

09.05.2023 | 07:50 Редактор: Михаела Димитрова
Зеленски сравни борбата срещу Русия с тази срещу нацистка Германия

В Деня на Европа продължават военните действия в Украйна. Президентът на страната Володимир Зеленски сравни борбата срещу Русия сега с тази срещу нацистка Германия през Втората световна война. Тази нощ предупреждения за въздушна атака бяха издадени за цялата страна.

Украинският президент внесе предложение във Върховната Рада на Украйна Денят на победата над нацистка Германия вече да се отбелязва на 8 май, вместо на 9 май. Според указ на Зеленски 9 май ще се отбелязва в страната като Деня на Европа, както това се случва в целия Европейски съюз.

"Връщаме на държавата честната история без идеологически примеси. Именно на 8 май повечето народи в света си спомнят величието на победата срещу нацизма, никога няма да забравим приноса на украинския народ. Украинците заедно с други народи сега унищожават аналогичното зло, макар че агресорът е друг", каза президентът във видеообръщение.

Тази нощ в Киев се чуха взривове. Местните власти съобщиха, че се е задействала противовъздушната отбрана на столицата, предаде БНР. По-рано окупационните власти в украинската Запорожка област обявиха, че са спрени всички енергоблокове на едноименната електроцентрала, за да бъдат избегнати провокации от страна на армията на Украйна.

Снимка: БГНЕС