fallback

Хонконг трябва да цени това, което има: Ян

07.10.2014 | 17:42

Продемократичните протести в Хонконг продължиха до ранните часове на 7 октомври, а след това част от барикадите бяха вдигнати, предаде Ройтерс.

Стотици студенти прекараха нощта в центъра на града след повече от седмица протести и преговори с малки признаци на успех.

Студентите вдигнаха блокадата на 6 октомври.

Освободени бяха правителствените сгради, център на демонстрациите.

Служителите в обществения сектор бяха допуснати да преминат през барикадите.

Няколко улици в центъра на Хонконг, където са офисите на международните банки, луксозните молове и фондовата борса обаче останаха барикадирани и затворени за коли, въпреки че пешеходците могат да се движат свободно в района.

 

През 1997 Хонконг бе предаден от Обединеното кралство на Китай, с което бе сложен край на колониалния период на острова.

Според договора между Китай и Великобритания, Хонконг трябва да остане автономен за 50г. след връщането му на Пекин, чрез формулата "една страна, две системи".

За разлика от континентален Китай, Хонконг се радва на свободни медии и независима съдебна система.

 

Чуйте коментара в студиото на Bloomberg TV в Хонконг на събитията на острова от последните дни с участието на Мартин Ли, основател и председател на Демократичната партия на Хонконг, Лю Ян, Atlantis Investment Mgmt и Джон Джоусън, Розлинд Чин и Енджи Лау от Bloomberg на 6 октомври 2014.

Мартин Ли, председател на Демократичната партия на Хонконг: Първо, завещанието на Дън Сяопин на Хонконг беше вградено в британската съвместна декларация и в основния закон като "основна китайска политика за Хонконг".

Така че не би трябвало да се промени със смъртта на човека, който го е направил.

Да, все още се радваме на повече свободи в сравнение със сънародниците ни в Китай.

Имаме много повече свободи, отколкото те имат.

Но въпросът е, че нашите свободи, всичките свободи трябва да бъдат запазени непроменени за 50г.

А някои от тях се ограничават.

Хората казват, че при британците не сме имали никога демокрация, защо се оплаквате сега?

Но хората забравят, че при подписването на съвместната британска декларация, на народа на Хонконг бе обещано да избираме губернатора си и цялото законодателно събрание.

Сега, този документ, този договор бе подписан в момент, когато губернаторът на Хонконг бе изпращан от Лондон без консултации с нито един човек от Хонконг. Той, като губернатор, назначаваше всички законодатели.

Така че по договора трябваше да има промяна в политическата структура, за да може народът на Хонконг да запази свободите си.

 

Още по темата

Лю Ян, Atlantis Investment Mgmt: Аз чувствам доста свободна в Хонконг, за да правя бизнес. Родена съм да печеля. Не съм политик. Не ме интересува кои са политиците.

Научих нещо от Джеймз Бейкър, сигурна съм, че го познавате. Той е много популярен американец от епохата на двамата президенти Буш. Той подкрепяше и съветваше двамата Буш.

Той ни каза да работим упорито, да учим упорито и да стоим далеч от политиката.

Аз изпълнявам съвета му.

Обичам Хонконг.

Мисля, че Хонконг се развива по свой начин и че за хората, които идват тук, за да правят пари, това е идеалното място. Хонконг остава финансов център.

Смятам, че Хонконг трябва да цени доста неща, които има.

Тук има доста богатство и популярност. Градът е финансов център.

Така че смятам, че тази среда не се е променила много от деня, когато дойдох в Хонконг, преди 20г. Оттогава живея тук, развих бизнеса си тук.

Не се чувствам по никакъв начин заплашена от някакви свободи или демокрации.

 

Джон Доусън, Bloomberg: Трябва да ви питам какво очаквате да се постигне от тези преговори. Поискаха оставка и не я получиха. Преговорите започнаха, но няма да получат това, което искат.

Мартин Ли, председател на Демократичната партия на Хонконг: За съжаление, не говорите каквото мислите. Вие изразявате мислите на много хора, които са приели, че след като Китай е казал, това ще бъде.

Но ще ви кажа нещо.

По закон, по конституция, решението на комитета на ККП от 31 август е по техния закон, който няма никакво значение. Това е просто решение.

Така че не бива да приемаме, че след като Пекин е казал, това ще бъде.

Не бива да приемаме това решение, защото то няма правна сила ..

 

Енджи Лау, Bloomberg: През 2047 ще свърши периода от 50г. на автономно управление. Какво мислите, че ще се случи през 2047?

 

Мартин Ли, председател на Демократичната партия на Хонконг: Ще се върна отново към Дън Сяопин. Той, както е известно, е казал на 26 април 1987, че ако тези 50г не се окажат достатъчни, може да бъдат продължени с още 50г.

Това означава, че е искал Китай да настигне Хонконг за 50г.

Но ако Китай пак не може да настигне Хонконг за 50г., той не иска да свали Хонконг до нивото на Китай.

Иска Хонконг да остане на висок етап от развитието - като свободи и правова държава. Затова Китай може да отложи с още 50г.

Целият разговор слушайте във видеото.

 

 

 

fallback
Още от Свят
fallback