След кървавите атаки: Полиция ще патрулира около сръбските училища

Опозиционните формации организираха протест

08.05.2023 | 11:11 Редактор: Петя Кръстева
След кървавите атаки: Полиция ще патрулира около сръбските училища

"В близост до всяко училище в Сърбия ще има полицейски патрул", обяви държавният секретар в министерството на вътрешните работи Данило Стефандич, цитиран от регионалната телевизия Ен1. 

Тази мярка се предприема след две масови убийства в Сърбия миналата седмица, при които загинаха 17 души, предимно тийнейджъри. На 3 май 13-годишен ученик застреля в белградско училище осем свои съученици и пазач в училището и рани други шест деца и една учителка, преди да се предаде на полицията. На следващия ден вечерта 21-годишен младеж стреля в три села край град Младеновац, на около 40 км южно от Белград, като уби осем души и рани 14.

По думите Данило Стефандич на всички обществени места, където се събират повече хора - търговски центрове, паркове и площади, ще има засилено полицейско присъствие.

Стефандич каза, че пред всяко училище ще има полицейски патрул сутрин и следобед, когато учениците пристигат на училище, както и след края на учебния ден. По думите му в Белград има 331 училища. Около 140 полицаи ще бъдат наети специално за учебните заведения.

Президентът Александър Вучич обяви в ефира на държавната телевизия РТС, че след двете масови убийства  броят на огнестрелните оръжия в Сърбия ще бъде намален драстично - до 90%. Държавният глава каза, че парламентът ще приеме по-строги наказания за нарушения на режима за притежание на оръжие, а полицията ще изземе незаконните оръжия и муниции.

Вучич обяви едномесечен гратисен период за предаване на незаконни огнестрелни оръжия и муниции и призова хората да ги предадат на полицията. По думите му силите на реда са открили няколко автоматични пушки и 650 патрона, оставени край пътя в предградие на Белград.

Сръбският президент изрази задоволство от това, че всяко училище ще има свой полицай. По думите му постоянното полицейско присъствие в училищата ще помогне за намаляване на насилието. Вучич каза още, че ще бъдат наети 2500 нови полицаи.

По повод обявения за тази вечер протест срещу насилието, свикан от няколко опозиционни партии и движения. Президентът коментира, че това е обида за всички.

Опозицията обяви списък с искания, които да бъдат изпълнени в рамките на седмица, включително предприемане на мерки срещу публичното поощряване на насилие, незабавно уволнение на членовете на Регулаторния орган за електронните медии (REM), забрана на реалити програми и шоута, които поощряват насилие, агресия, неморално и примитивно поведение по телевизионни канали с национално покритие.

Опозицията иска също забрана на печатни медии, които поощряват насилие, публикуват фалшиви новини и нарушават журналистическия кодекс, както и отстраняване на ръководството на сръбската държавна телевизия РТС заради излъчването на предавания, които популяризират насилие, престъпност и агресия, пише БТА.

От опозицията настояват за поемане на институционална отговорност и уволнение на министрите на вътрешните работи и на образованието, както и на директора на Агенцията за сигурност и информация (БИА).

Опозиционните депутати призоваха за парламентарно заседание, на което да бъде обсъдена отговорността на правителството за ситуацията в страната.

Снимка: БГНЕС