fallback

Първи случай на ебола в Испания

Коментар на Чарлс Пенти за телевизия Bloomberg от Мадрид

07.10.2014 | 14:53 Автор: Георги Стоянов

Как се е случило това тогава? Сестрите в специализираните отделения за лечение не би трябвало да могат да се заразят с ебола. Болницата уверяваше всички, че следва протоколите на Световната здравна организация, така че как се е случило това?

Чарлс Пенти: Да, това е много добър въпрос. Ние все още незнаем. Вчера вечерта чухме министъра на здравеопазването.

Тя каза, че провеждат разследване, за да разберат дали всички протоколи са спазени. Все още нямаме добър отговори на този въпрос и съм сигурен, че това ще е фокусът на новините днес.

Какво знаем за жената, която е заразена. Тя е била сестра, тя е работила в болницата. Знаем ли нещо повече от това?

Чарлс Пенти: Тя е на 40 години и е от Галисия в северозападна Испания. Тя е била част от този екип от около 30 медици, които са лекували испанския свещеник Мануел Гарсия, който почина на 26 септември.

Мануел Гарсия беше докаран от Африка, където се е заразил с ебола и е бил лекуван в болницата Carlos III тук в Мадрид, която е специализирано лечебно заведение.

И приоритетът сега е да се проследени контактите, които тази сестра е имала, преди и след появата на симптомите й. Това ли се опитват да направят властите в момента?

Чарлс Пенти: Точно така. Властите следят 30-те медицински работници, които са участвали в лечението на Мануел Гарсия.

Също така вчера на пресконференцията научихме, че тази сестра е била на почивка след смъртта на свещеника, така че това също ще е основен фокус на разследването.

Да се установи, къде е ходила и кои са били контактите й в този период от смъртта на свещеника до появата на симптомите й.

Въпреки тази първа инфекция, която се случва извън Западна Африка, експерти коментираха пред Bloomberg, че те неочакват някаква по-сериозна епидемия, заради много по-сериозните нива на хигиена - друга основна разлика между Европа, западна Европа и западна Африка.

Чарлс Пенти: Сигурен съм, че това е така. Това е ключов тест за испанските здравни органи и техните процедури.

Имаме случай на предаване на ебола тук в Испания. Очевидно е, че усилията сега са то да бъде овладяно.

 

fallback
Още от Свят
fallback