Манюел Валс: Франция има насочено към бизнеса правителство

Той увери инвеститорите, че правителствените реформи скоро ще гарантират по-добра среда за правене на бизнес

07.10.2014 | 14:26 Редактор: Мариета Иванова
Манюел Валс: Франция има насочено към бизнеса правителство

Франция има ПРО-бизнес правителство! Това послание отправи френският премиер Манюел Валс по време на своя реч в Лондонското сити. Той увери инвеститорите, че макар Франция да изпитва трудности с икономическия растеж, реформите на правителството скоро ще гарантират по-добра среда за правене на бизнес. Една от тях е премахването на данъка от 75% върху дела от доходите, надхвърлящ един милион евро.

„Френски премиер в Лондонското сити е събитие. Френски премиер социалист в Лондонското сити е революция,“ с тези думи Манюел Валс започна речта си.

Английската преса не отговори с подобен ентусиазъм. Тя обръща най-голямо внимание на коментарите на Валс относно атаките към него, дело на Анди Стрийт, директор на магазините John Lewis. Той нарече френската икономика „безнадеждна, свършена и мрачна“. Влас не му остана длъжен: „Всеки ден, когато гледам коментарите в английската преса за Франция, виждам пристрастия, предразсъдъци и неправомерни атаки. The Daily Telegraph публикува анализ със заглавие: „Наистина ли с Франция е свършено?“ Журналистите анализират непрестанните стачки, дългите обедни почивки и икономическите трудности, обобщавайки - „френската стагнация е трагична за наблюдаване“.

На този фон Манюел Валс разкри, че правителството планира да превърне неделния ден от седмицата в работен за много магазини, най-вече в туристическите региони. Музеите също ще работят 7 дни в седмицата, а 35-часовата работна седмица ще остане в историята.

Според редица анализатори Влас е звучал убедително по въпросите за икономическите реформи.

Политическата ситуация във Франция, която обрисува обаче, далеч не е толкова розова.