Русия забрани дроновете над Москва, зрелищни атаки срещу нефтен резервоар край Крим

Засилени са атаките срещу контролирани от руските сили региони

03.05.2023 | 18:58 Редактор:

Украйна активно включва дронове във войната. Кремъл твърди, че два украински дрона са имали за мишена президента Владимир Путин, но са били свалени навреме. 

"В резултат на падането им и разпиляването на осколки няма жертви и материални щети. Президентът на Русия не е пострадал в резултат на украинската атака", съобщиха от Кремъл.

От днес изстрелването на дронове е забранено в Москва - с изключение на дронове, разрешени от правителството, с разпореждане на кмета на столицата.

Кремъл заяви, че си запазва правото да отмъсти, а инцидентът се разглежда като "планиран терористичен акт и опит за покушение срещу президента на Руската федерация Владимир Путин".

"Графикът на Путин не се е променил след инцидента, президентът работи както обикновено", уточниха от пресцентъра на Путин.

Междувременно украински дронове атакуваха и контролирани от Русия територии. Брянска област бе подложена на серия от атаки, влак дерайлира от поставено взривно устройство на линията. Според назначените от Русия власти само снощи са били свалени 3 дрона. Поне два обаче са достигнали целта си.

Най-зрелищен е ударът по нефтен резервоар на Таманския полуостров - в село Волна, край Кримския мост. Според очевидци причината за огромния пожар, обхващаш 1200 м2, е украински дрон камикадзе. В потушаването на пожара са се включили 188 души. Това е втори удар по нефтобаза в Крим за два дни - предишният бе по петролна база край Севастопол.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС