Свършена ли е Франция

06.10.2014 | 14:38
Свършена ли е Франция

Коментар на Каролин Конан от Париж.


Френският премиер Валс днес е в  Лондон, за да се срещне с бизнес общността и Дейвид Камерън. Моментът е подходящ, не е ли така?

Определено моментът е много интересен, защото в петък чухме няколко доста не дипломатични коментара от изпълнителния директор на John Lewis, който заяви, че с Франция е свършено, че положението е безнадеждно и че преопръчва на инвеститорите да изтеглят парите си от страната.

Той, разбира се, по-късно осъзна, че е отишъл малко далеч, защото след това публично се извини за коментарите си.

Сега обаче, не само че премиерът Валс, ще се наложи да защитава програмата си за икономически реформи, но също така той ще се наложи да защитава и бизнес климата в страната.

 

Така че какво всъщност може да очакваме от неговата реч по-късно Каролин?

От кабинета на премиера казват, че речта има за цел да обясни реформите, които се провеждат във Франция, за да повишат френската конкурентоспособност.

Очевидно това няма да е много лесна задача като се има предвид, че френският растеж през тази година се очаква да е едва 0,4% - два пъти по-нисък, отколкото в еврозоната.

Но определено след последния ремонт на кабинета през август, наблюдаваме промяна в политиката.

Премиерът назначи бивш банкер - Еманюел Маркон за министър на икономиката.

Непосредствено предстоят няколко важни реформи – очаква се намаляване на социалните разходи за компаниите и е предвидено съкращение на разходите в размер на 21 милиарда евро.

Също така противоречивият данък в размер на 75% върху доходите над 1 милион евро беше отменен.

Така че той ще трябва да убеди бизнес лидерите. Очевидно британската аудитория може да е малко по-консервативна от германската, пред която той говори преди две седмици.

Той все пак може да използва същите думи, които използва в два отделни случая пред германския и френския бизнес.

Той каза в Париж: „Обичам бизнеса” и след това използва същата формула в Германия преди 2 седмици. Така че да видим дали ще каже същото и в Лондон днес.