След 50 дни затишие: Русия отново удари Киев, Зеленски с остра реакция

Европейската комисия определи руските действия като жестоки и нечовешки

28.04.2023 | 19:19 Редактор: Искра Ангелова

Отново загинали и ранени при масирани руски удари в различни градове на Украйна. По последни данни жертвите са повече от 20, сред тях и три деца. След повече от 50 дни затишие имаше ракетни атаки и в столицата Киев.

Европейската комисия определи руските действия като жестоки и нечовешки. В Брюксел са категорични, че става въпрос за военни престъпления.

Най-малко 16 са загиналите в град Уман, Черкаска област, където ракети удариха жилищен блок. Ранените са поне 18 . През целия ден спасители издирват оцелели и пострадали сред отломките. Сирените за въздушна тревога бяха задействани рано сутрина из цялата страна.

Атакувани са различни райони, включително в Централна и Южна Украйна. Руските военни заявиха, че са поразили около 130 цели на украинските въоръжени сили. Президентът Володимир Зеленски излезе с гневна реакция в Twiiter.

"Злото може да бъде спряно с оръжия - нашите защитници правят това. Може да бъде спряно и със санкции. Глобалните санкции трябва да се засилят", написа той.

За последните удари Зеленски коментира още, че те доближават терористичната държава до провала и до наказанието, и тя трябва да получи справедлив отговор в Украйна и по света.

Категорична е в реакцията си Европейската комисия, която определи като военни престъпления ударите по гъсто населени квартали. "Ръководителите, извършителите и техните съучастници няма да останат ненаказани", заяви говорителят Петър Стано.

Той показа детайл, който, по думите му, илюстрира жестокостта и безчовечността на руските действия.

"Това е парче от шрапнел от 500-килограмова бомба, една от тези, които се пускат по цивилни цели в Украйна. Това парче е извадено от развалините на училище от деца, за да покажат какво се разлетява след всяка експлозия, която Русия причинява в Украйна", отсече Стано.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Аз
преди 1 година
*** посъбраха някоя ракета и ги хвърлиха срещу жени и деца. Сигнализирай за неуместен коментар