fallback

Рискът от ебола във Франция се повиши

05.10.2014 | 17:58

Изследователите оцениха на 75% рискът от ебола във Франция до 20 дни и на 50% да стигне до Великобритания - съобщава АФП.

Здравните системи и условията на живот в тези страни не би трябвало да позволят разпространението на епидемии, сравними с тези в Западна Африка.

Прогнозите се основават на данните, които са известни за разпространението на вируса и хипотезата, че въздушният трафик няма да се промени.

При намаляване на тази променлива, рискът също пада.

Намаляване с 80% на въздушния трафик към страните от Западна Африка, засегнати от болестта, би намалило до 25% рискът за Франция и на 15% - за Великобритания.

"Това е лотария", казва Дерек Гатнър, вирусолог от британския университет Ланкастър.

Франция е сред страните, които може да бъдат засегнати, защото най-силно пострадалите страни: Гвинея, Сиера Леоне и Либерия включват франкофони и имат оживени връзки с европейската страна, а британското летище Хийтроу е един от най-оживените хъбове в света.

Франция и Великобритания лекуваха и успяха да спасят по един свой гражданин, който се върна у дома с ебола.

Научното изследване предполага, че още хора биха могли да донесат ебола в Европа, без да знаят за това.

Белгия има 40% риск да открие ебола на своя територия, а Испания и Швейцария - най-нисък риск от 14% всяка.

Изследването бе публикувано за пръв път в PLoS Current Outbreaks, което може да се види тук.

 

СЗО не е направила никакви ограничения в пътуванията и насърчава авиокомпаниите да продължават да летят до най-силно засегнатите страни. British Airways и Emirates спряха някои полети.

Рисковете се променят всеки ден с развитие на епидемията, смята Алекс Веспиняни, преподавател в лабораторията за моделиране на биологични и социално-технически системи в Североизточния университет в Бостън, който е ръководил изследването.

"Това не е окончателен списък, има вероятности - но те растат за всеки", каза Веспиняни, цитиран от Ройтерс.

"Въпрос на шанс е."

В ЕС свободното движение на хора означава, че някой, който не знае, че е носител на вируса може лесно да се придвижи в няколко съседни страни, преди да се почувства зле и да потърси помощ и цели седмици да бъде в контакт с приятели или непознати, преди да бъде засечен от скенерите на летищата.

Джоната Бол, преподавател по молекулярна вирусология в британския Nottingham University, казва, че дори и при наличието на скенери на летищата при излитане от засегнатите страни, има дълъг инкубационен период.

"Докато рискът от внос на ебола остава малък, той все пак е доста реален и не бива да спираме, докато не спрем разпространението на вируса. Ебола не е само африкански проблем", казва Бол.

fallback
Още от Свят
fallback