Беларус: Върнаха най-опасния сценарий за сблъсък на ядрените сили

Целта на Вашингтон е да запази глобално господство, заяви беларуският министър на отбраната

28.04.2023 | 12:06 Редактор: Елеонора Танева
Беларус: Върнаха най-опасния сценарий за сблъсък на ядрените сили

Конфликтът в Украйна връща към реалността най-опасните сценарии за сблъсък на ядрени сили, който може да доведе до катастрофални последици. Това беше съобщено в петък на среща на министрите на отбраната на страните от Шанхайската организация за сътрудничество, съобщи беларуският министър на отбраната Виктор Хренин.

В нея участват Русия, Китай, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан и Киргизстан. По думите на Хренин конфликтът в Украйна е подействал като "спусък за трансформацията на системата на международните отношения и архитектурата на сигурността, които се развиха след Втората световна война". 

"Това връща най-опасните сценарии за сблъсък на ядрени сили, изпълнен с катастрофални последствия", цитира го пресслужбата на беларуското министерство на отбраната.

Според министъра, конфликтът в Украйна се е превърнал в гореща фаза на глобалната цивилизационна конфронтация между Запада и Изтока, породена от желанието на Вашингтон да запази глобално господство, информира ТАСС. 

"При липса на съгласие между водещите глобални сили, които имат противоположни виждания за световния ред, значението на военната сила като инструмент за реализиране на националните интереси на различни държави само нараства. Границата за вземане на решения за нейното използване се понижава", отбеляза министърът на отбраната на Беларус.

Снимка: БГНЕС