fallback

18 ранени и 19 арестувани на протест в Хонконг

Недоволните отново поискаха оставката на управителя на Хонконг

05.10.2014 | 11:46 Автор: Ирина Георгиева

Сблъсъци между участници в продемократичните протести и подкрепящи правителството в Пекин, избухнаха днес в един от ключовите търговски райони на Хонконг. Полицията образува кордон между двете групи и е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите. Съобщава се за 18 ранени и 19 арестувани.

Въпреки предупрежденията на властите и дадения краен срок за премахване на барикадите, хиляди демонстранти останаха по улиците и продължиха и протеста и тази нощ. Недоволните отново поискаха оставката на управителя на Хонконг и призоваха за демонстрациите да продължат мирно. 

Протестите избухнаха възникнаха след обявените от Китай миналият месец реформи за изборите през 2017 година, които не предвиждат премахване на рестрикциите за кандидатите за топ поста. Китай обяви, че е твърдо против тези "незаконни действия" и ще подкрепи предприетите от правителството на Хонконг мерки.

Според анализатори уличните протести са най-голямото предизвикателство за авторитета на Китай в бившата британска колония, след връщането й на Китай през 1997 година.

fallback
Още от Свят
fallback