Северна и Южна Корея възобновяват преговорите помежду си

В духа на приятелските чувства двете страни са се съгласили да се срещнат пак в следващите няколко седмици

04.10.2014 | 16:03 Редактор: Ирина Георгиева
Северна и Южна Корея възобновяват преговорите помежду си

Севернокорейската делегация е пристигнала в Южна Корея, за участва в церемонията по закриването на провеждащите се там Азиатски игри. В духа на приятелските чувства двете страни са се съгласили да се срещнат пак в следващите няколко седмици. Северна и Южна Корея, разделени през 1948 г., остават фактически в състояние на военен конфликт след примирието от 27 юли 1953 г., което сложи край на три години война, без обаче да увековечи мира.

Договорката между Пхенян и Сеул идва след като миналата седмица външният министър на Северна Корея предложи обединяването на двете държави. В реч пред Общото събрание на ООН той апелира за съставянето на конфедерация, което предполага съжителството на два държавни строя в една страна.

На фона на надеждите за обединение британският вестник Daily Express написа, че върховният лидер на Северна Корея Ким Чен Ун страда от здравословни проблеми и че може да е бил премахнат от властта като част от гражданска война сред най-висшите ешелони в Пхенян.

Изданието се позовава на ключов член на пропагандната машина на бившия лидер Ким Чен Ир. Според него Отделът за организация и ръководство на Северна Корея е спрял да приема заповеди от Ким Чен Ун.

Източникът на медията твърди, че в момента в комунистическата държава се увеличава напрежението между тези, които искат да запазят абсолютния контрол върху икономиката, и по-младото поколение, които искат да отворят страната за външната търговия, за да могат да подобрят благосъстоянието си.