fallback

Сирийският президент Башар Асад с рядка публична поява

Държавният глава присъства на молитвите по случай празника Курбан Байрам в джамия в Дамаск

04.10.2014 | 15:13 Автор: Ирина Георгиева

Сирийският президент Башар Асад с рядка публична поява. Държавният глава присъства на молитвите по случай празника Курбан Байрам в джамия в Дамаск. Снимки, разпространени в официалния профил на сирийския лидер в Twitter, показват как президентът се моли редом до върховния духовник на страната Аднан Афиоуни и членове на неговото правителство. Държавният глава ограничи появите си на публични места след началото на гражданската война в Сирия, която започна през март 2011 г. Последната публична поява на Асад бе през юли, когато участва в молитва за празника Рамазан байрам.

Освен снимките в социалната мрежа сирийската национална телевизия разпространи кадри, показващи как Асад влиза в столичната джамия Нуаман Бин Башир. Там той участва в молитвата заедно с членове на правителството и главния мюфтия на Сирия Ахмад Бадредин Хасун.  

Междувременно милиони мюсюлмани по целия свят отбелязват днес първия ден на празника Курбан байрам. Над два милиона вярващи се стекоха в свещения за мюсюлманите град Мека. Според ритуала в първия ден на поклонението мъже и жени, облечени в бели дрехи, покриващи изцяло тялото, замерят с камъни изображението на Сатаната. Поклонението в Мека е съпроводено от строги мерки, за да бъдат предпазени поклонниците от два смъртоносни вируса - треската ебола и коронавируса MERS, който причини смъртта на 300 души в Саудитска Арабия.

Около 130 хил. мюсюлмани отбелязаха празника по улиците на Москва с масова молитва. От московската полиция съобщиха, че нарушения на обществения ред и инциденти не са били допуснати. Хиляди мюсюлмани се включиха в празненствата за Курбан байрам и по други места по целия свят. Най-масови прояви имаше в Афганистан, Бангладеш и Филипините.

fallback
Още от Свят
fallback