Близо 300 души са се заразили със смъртоносния вирус ебола само за два дни

Броят на жертвите на епидемията вече достигна 3 431 души

04.10.2014 | 11:27 Редактор: Ирина Георгиева
Близо 300 души са се заразили със смъртоносния вирус ебола само за два дни

Близо 300 души са се заразили със смъртоносния вирус ебола само за два дни. Това съобщава СЗО. Броят на жертвите на епидемията вече достигна 3 431 души, а заразените са 7 470. Междувременно експерти призоваха за засилено международно присъствие в западноафриканските държави, засегнати от коварния вирус.

По време на семинара в Лондон коментират, че броят на заболелите от смъртоносния вирус ебола в засегнатите западноафрикански държави се удвоява почти на всеки 20 дни. В Сиера Леоне, където на всеки час се регистрират по пет нови случая, както и другите държави са се превърнали в изолирани острови заради разпространението на вируса. Ситуацията не е благоприятна за провеждането на международна помощ и за контрол на заболяванията.

Международните полети от и за Сиера Леоне са ограничени до 12 на седмица за разлика от месец май, когато са били 84. Епидемията е нанесла и сериозен удар по икономиката на страната. От неправителствената организация Лекари без граници заявяват, че помощта, която се доставя не е достатъчна за Западна Африка.

"Ние не можем да изолираме Западна Африка. Те се нуждаят от нашата подкрепа и ние няма да бъдем в състояние да контролираме тази епидемия, като просто се отрязват цели държави. Имаме нужда от квалифицирани здравни специалисти." - заяви Вики Хокин, изпълнителен директор Лекари без граници. 

Британското правителство взе решение да инвестира 125 милиона паунда за предотвратяване на епидемията от ебола. Предвижда се създаването на болнични заведения със 700 легла. 

Повече в следващото видео: