fallback

Полицията в Хонконг арестува лица, атакували протестиращите

Най-малко 12 цивилни и шестима полицаи са ранени при сблъсъците

04.10.2014 | 10:17 Автор: Ирина Георгиева

Полицията в Хонконг арестува 19 души, сред които и заподозрени, че имат връзка с китайските престъпни групи триади. Арестите бяха извършени във връзка със серията от атаки срещу продемократичните протести. Междувременно обстановката в Хонконг остава напрегната.

Малки сблъсъци избухват между продемократичните протестиращи и техните опоненти.

Демонстрантите от движението „Occupy Central” продължават със своя седящ протест. Един от организаторите на протеста призова хората да останат по местата си. По думите му противниците изглеждат организирани в начина, по който тормозят протестиращите.

Лидерите на продемократичните протести в Хонконг заплашиха да прекратят преговорите с правителството, след като техни демонстранти са били атакувани от проправителствени поддръжници, съобщава BBC.

По-рано протестиращите се съгласиха да обсъдят исканията си с правителството.

Студентите пък настояват за оставката на администратора на автономния район. Той обаче отказва да се оттегли от поста си, въпреки огромното обществено недоволство и масовите демонстрации.

Протестите в Хонконг са причинени от решението на Пекин за оганичаване на избирателното право. Демонстрантите настояват за промяна на изборното законодателство, според което жителите на Хонконг могат да избират само одобрени от Пекин кандидати.

Първите избори в автономната област ще се проведат през 2017-та година.Анализатори коментират, че уличните протести са най-голямото предизвикателство за авторитета на Китай в бившата британска колония, откакто тя бе върната на Китай през 1997 година.

Повече в следващото видео:

 

fallback
Още от Свят
fallback