fallback

Великобритания, САЩ и Съветът за сигурност на ООН остро осъдиха екзекуцията на британския заложник

04.10.2014 | 09:16 Автор: Ирина Георгиева

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че ще направи всичко възможно, за да преследва убийците и да ги изправи пред правосъдието. Американският държавен глава Барак Обама също остро осъди екзекуцията на британеца Алън Хенинг. Обама се закани, че заедно с широката коалиция от партньори и съюзници ще бъдат предприети необходимите действия, за да бъде унищожена групировката Ислямска държава.

"Брутално и варварско престъпление" – така британският премиер Дейвид Камерън определи екзекуцията на Алън Хенинг. По думите му убийството на баща на 2 деца показва колко жестока е в действителност групировката "Ислямска държава". От кабинета на британския премиер изказват съболезнования на семейството и близките на Алън Хенинг и споделят, че ще им окажат необходимата помощ. 

Белият дом също остро осъди жестокото убийство на британския гражданин и изрази притеснения относно видеото със следващата америкаска жертва. На извънреден брифинг Лиза Монако – помощник на президента по вътрешната сигурност и борбата с тероризма коментира, че това е поредният акт на жестоко и брутално престъпление.

Членовете на Съвета за сигурност на ООН за пореден път подчертаха, че групировката "Ислямска държава" трябва да бъде победена, а нетолерантността, насилието и омразата трябва да бъдат ликвидирани. По думите им подобни актове на жестокост потвърждават решимостта, че са необходими общи усилия между правителствата и институциите, за да се противодейства на екстремистите.

Членовете на Съвета за сигурност са единодушни и че извършителите на подобно деяние трябва да бъдат заведени под отговорност и поставиха акцент върху това, че е необходима борба с всички средства и в съответствие с Хартата на ООН. 

Повече в следващото видео:

 

fallback
Още от Свят
fallback