fallback

Ислямска държава екзекутира втори британски гражданин

Това е 47-годишният Алън Хенинг, отвлечен преди десет месеца в Сирия

04.10.2014 | 09:03 Автор: Ирина Георгиева

Джихадистите от терористичната групировка \"Ислямска държава\" екзекутираха още един британски гражданин. Това е 47-годишният Алън Хенинг, който е бил отвлечен преди десет месеца в Сирия. Междувременно Белият дом потвърди, че \"Ислямска държава\" е взела за заложник още един американец колега на екзекутирания Хенинг. Представителят на Службата за национална сигурност на САЩ Кейтлин Хейдън съобщи, че на този етап не са налице никакви основания за съмнение в достоверността на видеото. 

Видеозаписът е почти идентичен с тези от предишните три екзекуции, извършени от групировката \"Ислямска държава\". Алън Хенинг коленичи, а до него има маскиран в черно мъж. Заради решението на британския парламент да атакува позиции на екстремистите, аз като член на британското общество, сега ще платя цената за това решение, казва Алън Хенинг във видеото. Маскираният мъж пък казва, че кръвта на Алън Хенинг е кръв в ръцете на премиера Дейвид Камерън. Великобритания, която е съюзник на САЩ, наскоро обяви, че се присъединява към въздушните удари срещу цели на ислямистите. 

Алън Хенинг е 47 годишен таксиметров шофьор от Северозападна Англия. Той е работил като хуманитарен работник в Сирия, където е бил отвлечен. Съпругата му го определя като мирен и безкористен човек и отправи отчаян призив за неговото освобождаване, изтъквайки, че той е напълно невинен. 

Междувременно групировката \"Ислямска държава\" пусна видео, на което терористите заплашват да екзекутират още един американец Питър Кесиг. В записа маскираният в черно мъж отправя послание към американския президент Барак Обама, в което го заплашва, че ако Вашингтон продължи да удря позиции на ислямистите, \"Ислямска държава\" на свой ред ще продължи с екзекуциите.

Повече в следващото видео:

 

fallback
Още от Свят
fallback