Протестиращите в Хонконг са готови за преговори

Студентите настояват за оставката на администратора на автономния район

03.10.2014 | 12:50 Редактор: Ирина Георгиева
Протестиращите в Хонконг са готови за преговори

Протестиращите в Хонконг се съгласиха да обсъдят исканията си с правителството. Въпреки готовността за диалог, студентите настояват за оставката на администратора на автономния район. Лян Чунин обаче е категоричен, че няма да се оттегли от поста си и предупреди продемократичните протестиращи, че последствията от окупиране на сгради биха били сериозни, предаде Reuters, цитирано от БТА.

"Няма да подавам оставка, защото трябва да свърша работата по общото избирателно право", посочи Лян, визирайки изборните реформи в бившата британска колония.

Демонстрантите настояват за промяна на изборното законодателство, според което жителите на Хонконг могат да избират само одобрени от Пекин кандидати. Първите избори в автономната област ще се проведат през 2017-та година.

Лян призова протестиращите към сдържаност.

"Навсякъде по света, ако има протестиращи, които обкръжават, нападат или окупират правителствени сгради, като полицейски щабквартири или пък резиденцията на главния администратор ... последствията са сериозни", каза той.

Властите в Хонконг по-рано призоваха хилядите продемократични демонстранти да прекратят блокадата си на целия център на града, отбелязва Reuters, както и че протестите, които продължават вече близо седмица, са парализирали обширни части от азиатския финансов център.

Протестиращите запазиха спокойствие след речта на Лян, макар че мнозина бяха неудовлетворени и казаха, че изказванията му не са достатъчни, посочва още агенцията.