Британският премиер Дейвид Камерън на изненадващо посещение в Афганистан

Камерън е първият световен лидер, който се среща с новия президент на азиатската страна Ашраф Гани

03.10.2014 | 11:51 Редактор: Ирина Георгиева
Британският премиер Дейвид Камерън на изненадващо посещение в Афганистан

Британският премиер Дейвид Камерън пристигна на изненадващо посещение в Афганистан. Камерън е първият световен лидер, който се среща с новия президент на азиатската страна Ашраф Гани. По време на визитата си британският политик изрази подкрепата си за новия държавен глава и обеща Обединеното кралство бъде силен партньор и добър съюзник на Афганистан.

По време на срещата с новия президент на страната Дейвид Камерън подчерта, че Великобритания е платила твърде висока страна за своето участие в Афганистан. Той почете паметта на 453 мъже и жени от британската армия, загинали в борбата срещу талибаните и тероризма. 

От своя страна Ашраф Гани заяви, че Европа, САЩ и Афганистан са изправни пред обща заплаха, като благодари за саможертвата на разположените в страната войници на НАТО. 

"Истинската и належаща нужда на това ново правителство е да осигури на страната национално единство по начин, който да осигури некорумпирано, добро управление на цял Афганистан и да даде път за участие на всички политици, които искат да се откажат от насилието." - обясни Камерън.

До края на годината Великобритания трябва да изтегли своя контингент от Афганистан. Обединеното кралство пак ще остави малка мисия от военни инструктори в помощ на местната армия. Лондон като един от големите донори за Афганистан следващия месец ще е домакин на конференция за набиране на нови средства за страната.

На път за Кабул Дейвид Камерън посети базата на Кралските военновъздушни сили Акротири на остров Кипър, откъдето се извършват удари в Ирак срещу групировката "Ислямска държава". Оттам премиерът обяви, че Лондон предостави още 2 изстребителя Торнадо в борбата срещу джихадистите. 

Камерън взе решение да подсили с още два изтребителя-бомбардировача тип "Торнадо" войските, участващи в операцията срещу ислямистите в Ирак. Така бойните самолети от този модел в региона ще станат осем. Това съобщи на 2 октомври самият премиер при необявено предварително посещение в кипърска база на британските Военновъздушни сили.