Моди почиства Индия

Министър-председателят на Индия иска по-добра хигиена в страната

03.10.2014 | 11:39 Редактор: Велко Каменов
Моди почиства Индия

Нарендра Моди, министър-председателят на Индия, полага усилия да подобри хигиената и здравеопазването в страната и да даде достъп на всички до тоалетни. Моди направи шокиращо изказване, че в момента 60% от населението на Индия няма достъп до тоалетни. Той свърза хигиената и здравеопазването с икономическия растеж. По думите му това са важни елементи, за да се осъществи целта за задвижване на икономиката. Според Световната банка Индия губи 6,4% от брутния си вътрешен продукт на година заради болести, идващи в резултат на лошата хигиена.

Индийският финансов министър увеличи двойно разходите, предвидени за построяване на тоалетни. Така вече бюджетът за целта е 40 милиарда рупии или около 650 милиона щатски долара. В миналото парите за хигиена и здравеопазване не са се използвали до край. Според Министерството на питейната вода и канализацията от 1999 насам повече от половината от бюджета за хигиенно и здравно образование не е бил похарчен.

В инициативата за изграждане на тоалетни ще се включат държавните банки, които са обещали 12 милиона щатски долара за целта. Правителствени компании като Indian Oil, Bharat Petroleum, Hindustan Petroleum и ONGC също ще се включат. ONGC планира да построи 2000 тоалетни за момичета в държавни училища в Индия в срок от една година, a Indian Oil – 1000.

Индийското правителство постави краен срок за „пълната хигиенизация” на Индия. Избраната дата е 2 октомври 2019. Датата съвпада със сто и петдесетия рожден ден на индийския борец за човешка свобода Махатма Ганди.

Розалинд Чин, Bloomberg