Кристин Лагард: Световната икономика ще премине в продължителен стадий на нисък растеж

Основните препятствия, с които ЕС трябва да се справи с инфлацията и високата безработица

03.10.2014 | 11:24 Редактор: Ирина Георгиева
Кристин Лагард: Световната икономика ще премине в продължителен стадий на нисък растеж

Световната икономика е в стадий, в който ниският растеж ще продължи дълго. Това заяви изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард. Според финансиста основните препятствия, с които ЕС трябва да се справи с инфлацията и високата безработица.

По време на посещението си в университета в Джорджтаун Кристин Лагард допълни, че в някои страни от Еврозоната проблемите са по-силно изразени, отколкото в други.

Тя отбеляза, че МВФ е обезпокоен от нарастващата тенденция за приток на ликвидни средства от банковия сектор към „сенчестата” икономика.

Според нея сенчестото банкиране е необходимо, но проблемът е, че няма достатъчно информация за финансовите дейности, които се извършват при него. Лагард обърна внимание и на новите геополитически рискове, които възникнаха през последните години, и които влияят сериозно на икономиката в световен мащаб. Изпълнителният директор на МВФ даде за пример Украйна, където за по малко от година страната изпадна във финансов колапс. Но също така засегна и стоковите пазари и търговията в световен мащаб.

Според Лагард, влияние на световната икономика оказват и конфликтите в Близкия изток и разпространението на Ебола.

Посещението на финансиста в престижния американски университет се случва в навечерието на годишните срещи на МВФ и Световната банка, които трябва да се проведат между 10 и 12 октомври във Вашингтон.