Русия отмъква дървения материал на Украйна, обезлесяването е огромно

Сателитни изображения показват участъци от бивши гори, останали безплодни след инвазията

20.04.2023 | 10:25 Редактор: Тодор Петров
Русия отмъква дървения материал на Украйна, обезлесяването е огромно

Русия и някои от работещите с нея са широко обвинявани в кражба на зърно и земеделска земя. Сега украинските власти казват, че руснаците вземат и дървен материал.

Декари гори са били изсечени за търговска печалба или за укрепване на отбранителни позиции, без да се плаща компенсация, според украински правителствени агенции и експерти по горско стопанство. Сателитни изображения показват участъци от бивши гори, останали безплодни след инвазията, пише The Wall Street Journal.

Обезлесяването на местата, където руснаците са вземали дървесина, е в огромен мащаб, каза Денис Манковски, високопоставен служител в SBI, който е посетил някои изсечени райони.

През март 2022 г., дни след инвазията на Русия, Сергей Шойгу, ръководителят на руското министерство на отбраната, написа писмо до президента Владимир Путин с искане за разрешение за добив на дървен материал по време на военната операция. Дървесината, която не се използва за отбрана, ще бъде продадена за финансиране на военната операция, се казва в писмото.

"Пълното изсичане на зелени площи е друго ужасно престъпление на окупаторите", се казва в изявление на украинското Министерство на отбраната, придружаващо публикуването на писмото.

Русия е един от най-големите износители на дървесина в света. Китай обикновено е бил най-големият ѝ клиент, докато Европа и САЩ също са били големи купувачи, според данни на Световната банка. Сега Западът санкционира руския дървен материал.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС