Предупреждение към Китай и Русия: САЩ дават $200 млрд. за атакуващи подводници

"Подводниците ни са най-смъртоносните и боеспособни", каза говорителят на ВМС на САЩ

20.04.2023 | 07:30 Редактор: Искра Ангелова
Предупреждение към Китай и Русия: САЩ  дават $200 млрд. за атакуващи подводници

Американският флот планира да разшири своя подводен флот на цена от 200 милиарда долара, което се равнява на Брутния вътрешен продукт на Украйна. Това ще спомогне за повишаване нивото на оперативните действия срещу Русия и Китай, пише Newsweek.

Но докато републиканците разгорещено обсъждат текущата военна помощ за Киев, нито една от страните не постави под съмнение далеч по-скъпата програма за подводници, позволяваща на ВМС да скрие изумителен факт за американския подводен флот. 

Военноморските сили наричат ​​своите подводници "най-смъртоносната и способна сила". Това е и "тиха служба", обвита в тайна, естеството на нейните операции е строго пазено.

Атакуващите подводни сили на САЩ съществуват, за да тормозят вражеските подводници и кораби, да подслушват опонентите и да подкрепят операциите на специалните сили. Американският флот може да разположи едва една четвърт от своите атакуващи подводници едновременно. Миналата година, въпреки войната в Украйна и възхода на Китай, само 10% от американските подводници прекараха повече от 30 дни напълно потопени, припомня "Фокус".

Програмата на ВМС на стойност 200 милиарда долара има за цел да увеличи броя на атакуващите подводници от 50 на 66.

"Съвременните подводници са станали толкова сложни, че единственият начин ВМС да повиши значително нивото на своите операции срещу Русия и Китай е да построи много повече подводници", отбелязва Newsweek.

Говорителят на Военноморските сили на САЩ Джаки Пау заяви, че подводниците на САЩ са най-смъртоносните и боеспособни в света, опериращи на цялата планета и готови за оперативни битки.

Снимка: БГНЕС