fallback

Франция и САЩ увеличават подкрепата за иракските сили срещу джихадистите

Чък Хейгъл и Жан-Ив льо Дриан приветстваха решението на Турция да разположи военни части в Сирия и Ирак

03.10.2014 | 08:21 Автор: Мариета Иванова

Френските и американските военни ще увеличат подкрепата си за иракските сили, които водят битка с джихадистите.

В същото време френски въздушни патрули ще обгърнат небето над Ирак, за да събират важна разузнавателна информация за позициите на организацията Ислямска държава.

Тактическите решения оповестиха американският секретар по отбраната Чък Хейгъл и френският военен министър Жан-Ив льо Дриан. Двамата приветстваха решението на турския парламент за разполагането на военни части на територията на Ирак и Сирия за операции срещу екстремистите.

Хейгъл и льо Дриан разкриха, че в рамките на международната коалиция тече перфектна комуникация и в нея няма фиктивни участници, а всички дават своя принос в борбата с Ислямска държава.

Франция и САЩ дори работят по дългосрочна стратегия в региона, чиято цел е на първо място да се подпомогне иракското правителство, а след това да се търсят начини за изкореняване на радикалния ислям в Близкия изток.

Франция вече обяви, че ще изпрати допълнителни самолети над размирните райони. Участието на Великобритания във въздушните удари се засилва, а заради напрежението по иракско-турската граница Анкара вече има готовност за военна офанзива срещу джихадистите.

Американският военен министър Чък Хейгъл определи това като добра новина, но обяви, че на този етап международната коалиция не разглежда възможността за установяването на буферна зона на сирийска територия – настояване, направено лично от турския президент Реджеп Ердоган.

Припомняме, че 298 от общо 550 турски депутати гласуваха „за“ използването на въоръжени сили в съседните страни, както и за транзитното преминаване на чуждестранни сили през турската територия за операциите срещу джихадистите.

Разрешението за военни операции не означава, че Турция ще предприеме незабавни действия, подчерта преди гласуването военният министър Исмет Йелмъз.

Тази седмица ви питаме: Как мислите: Трябва ли България да участва в борбата срещу Ислямска държава? Гласувайте в анкетата ни от линка: https://www.facebook.com/BulgariaONAIR/app_150380475123877

 

fallback
Още от Свят
fallback