Протестиращите студенти в Хонконг с ултиматум към администрацията

Коментар на Шери Ан за телевизия Bloomberg

02.10.2014 | 18:02 Редактор: Георги Стоянов
Протестиращите студенти в Хонконг с ултиматум към администрацията

Намирам се в района на Адмиралтейството близо до правителствените сгради. Нещата изглеждат доста спокойни, но ситуацията може да ескалира, тъй като лидерите на студентите предупредиха, че може да блокират резиденцията на главния администратор на Хонконг по-късно днес.

Член на градския съвет, Режина Ип каза пред студентите, че те са склонни на диалог и че могат да сформират 5-членна група, която да улесни комуникацията с правителството.

Тук има много граждански групи, не само главните организатори. Една от тях се казва Civic Passion. Te са известни с това, че имат малко по-екстремни виждания. Тук съм със Сарина Лии.

Как ще отговорите на предложението на Режина Ип да помогне за диалога с правителството?

Сарина Лии, участник в протестите: Здравейте, според нас Режина Ип неразполага с правомощията да води, каквито и да е разговори или да организира, каквото и да е.

Ние студентите и хората тук искаме да говорим само с един човек – изпълнителният администратор Си. Уай. Ленг. И единственият изход е той да подаде оставка. 

Тези демонстрации имат голям икономически ефект. Вие блокирате пътища и непозволявате бизнесът да оперира, както обикновено. Как реагира по-старото поколение? Как реагират родителите и членовете на семейството ти?

Сарина Лии: В моя случай за щастие, родителите ми ме подкрепят напълно, защото според тях обществото трябва да е ориентирано към младото поколение.

Гласът ти е доста прегракнал, трябва да се погрижиш за това. Предполагам, че си била тук цялата нощ?

Сарина Лии: Да, не само миналата нощ, но последните 3- 4 нощи.

Сарина, благодаря ти много. Преди малко чухме студентския лидер Джошуа Уонг. Той каза, че ако Си Уай Ленг иска да разговаря, той трябва да дойде тук.