fallback

Похвали и ръкопляскания получи Кристалина Георгиева при изслушването в ЕП

Вярвам, че съм доказала независимостта си и не приемам нареждания от друг, освен от европейските граждани, заяви тя

02.10.2014 | 17:01 Автор: Мариета Иванова

Българският кандидат за еврокомисар Кристалина Георгиева заслужи ръкопляскания и похвали от евродепутатите, участващи в изслушването й в Европейския парламент в Брюксел, още преди изпитът да е приключил, предаде БТА.

„Отговорите ви са отлични“, заяви при задаването на въпроса си евродепутатът Бернд Колмел- от Европейски консерватори и реформатори, Германия.

„Досега показахте много добра работа“, допълни Кая Калас, АЛДЕ, Естония.

„Поздравявам българите, че излъчиха наистина независим кандидат за еврокомисар, познаващ истинския живот“, добави Индрек Таранд, Зелени, Естония.

„Прозрачността, дори в най-корумпираната среда, е най-добрият подход за защита на бюджетните средства“, заяви Георгиева в частта от изпита й, посветена на бюджетните въпроси.

„Отговорностите ми като комисар по бюджета и човешките ресурси биха били огромни, но е приех поканата, защото имам опит с контрола на огромни бюджети“, поясни тя. -“Вярвам, че съм доказала независимостта си и не приемам нареждания от друг, освен от европейските граждани. Освен това работя здравата“, заяви Георгиева и отново предизвика ръкопляскания в заседателната зала.

Тя успя да предизвика положителна реакция и с отговора си на въпрос на евродепутата Джонатан Арнот от Европа на свободата и пряката демокрация, Великобритания. Той питаше какво е становището й по идеята за едно седалище на ЕП, доколкото в  годините на криза европейските данъкоплатци продължават да плащат милиони евро годишно за поддръжката на сградите на институцията в Брюксел и в Страсбург.

„Чиновниците в ЕС са повече от Британската армия“, коментара Арнот.

„Загрижена съм за числеността на Британската армия“, пошегува се в отговор Георгиева и поясни, че се отнася към този въпрос сериозно, но той е свързан с промяната на договора за ЕС.

Пред камерата на Bulgaria On Air Кристалина Георгиева изрази своите съболезнования на близките на загиналите при взрива в село Горни Лом

 

fallback
Още от Свят
fallback