Тежък изпит за номинирания комисар по икономическите въпроси

02.10.2014 | 15:21 Редактор: Ирина Георгиева
Тежък изпит за номинирания комисар по икономическите въпроси

Пиер Московиси обеща да спазва бюджетните правила на ЕС. Френският социалист номиниран за поста комисар по икономическите въпроси се яви на изслушване пред колегите си в Страсбург. Редица дясноцентристки депутати изразиха притеснение за номинацията на Московиси, тъй като по време на ръководеното на финансовото министерство на Франция страната все още не можеше да се справи със сериозния преразход.

Изпитът бе много тежък особено, след като стана ясно, че Франция ще продължава да нарушава правилата на ЕС за бюджетния дефицит до 2017 година.

Пиер Московиси заяви, че към всички страни, „включително и Франция", трябва да има равнопоставено отношение и да се действа по едни и същи правила.

"Аз съм французин и се гордея, че съм такъв. Като комисар аз ще защитавам правилата, всички предишни и бъдещи правила. И за в бъдеще, моят компас ще бъде прост: Правила, пак правила и само правила." - заяви Московски.

Московиси, който отговаряше за финансите на Франция до април, заменя на поста стриктния финансист Оли Рен, който решително защитаваше строгите бюджетни правила и тежки реформи. Рен се радваше на твърдата подкрепа на Берлин.

Московиси каза още, че като министър за две години е намалил дефицита на Франция, въпреки че Париж е далеч от исканите от ЕС максимум 3% бюджетен дефицит от БВП на страната.

"Когато поех министерското кресло дефицитът бе 5,5%, а при последният ми бюджет като министър спадна до 4,1%."- допълни Московски.

Новият шеф на ЕК Жан-Клод Юнкер избра Московиси за икономическия ресор. Веднага след това имаше остра критика срещу решението, особено от Германия. Според десни депутати в ЕП Московиси ще страда доста на позицията, тъй като ще трябва да бъде строг към държавата си, ако иска да си спечели доверие.