На всеки час регистрират 5 нови случая на заразени с ебола в Сиера Леоне

Броят на хората, засегнати от ебола може да достигне 1,4 милиона до януари

02.10.2014 | 12:32 Редактор: Ирина Георгиева
На всеки час регистрират 5 нови случая на заразени с ебола в Сиера Леоне

На всеки час се регистрират по пет нови случаи на заразени с коварния вирус ебола в Сиера Леоне, показва нов доклад. От британската благотворителна организация „Спасете децата“ пък коментират, че мащабът на болестта е масово недеклариран, тъй като немалко деца загиват в домовете си или на улицата. Мисията за спешни реакции на ООН изрази надежда 70% от случаите на заразените с коварния вирус да получат лечение в следващите два месеца. Броят на жертвите от смъртоносния вирус вече приближава 4000.

Благотворителната организация „Спасете децата“ съобщава, че епидемията от ебола се разпространява изключително бързо, а броят на новите случаи се удвоява на всеки няколко седмици.

„Изправени сме пред плашеща перспектива, тъй като вирусът ебола се разпространява като горски пожар в Сиера Леоне.“- коментират разтревожено от благотворителната организация.

В момента в ход са проучвания на две експериментални ваксини, подчертават от СЗО.

"70% от заразените хора трябва да бъдат подложени на лечение, 70 на сто от погребенията трябва да се извършват по безопасен начин и това трябва да се направи в рамките на 60 дни. Ако не бъде овладяна епидемията, броят на хората, засегнати от ебола може да достигне 1,4 милиона до януари. В противен случай всяка страна в света ще бъде изложена на риск, много сериозен риск не само за здравето на хората, но и за икономиките, социалните и политическите структури. Светът трябва да действа сега." - заяви Антъни Банбъри, представител на ООН.

Избухването на епидемията порази здравните системи в едни от най-бедните държави в света, което накара ООН, международни организации и чужди правителства да увеличат подкрепата си към засегнатите държави. Помощта се изразява в предоставянето на средства, консумативи и медицински персонал. Експерти коментират, че това е изключително амбициозна цел, която може да бъде постигната само чрез международни усилия.