Китай: Напрежението в Хонконг е вътрешен проблем, САЩ да не се бъркат

Протестът продължава

02.10.2014 | 12:24 Редактор: Ирина Георгиева
Китай: Напрежението в Хонконг е вътрешен проблем, САЩ да не се бъркат

Напрежението в Хонконг е вътрешен проблем за Китай. САЩ или други държави нямат право да се месят в него. Тази твърда позиция изрази във Вашингтон китайският външен министър Ван И, след като Белият дом обяви, че с тревога следи продемократичните протести. Протестът продължава. Подкрепата за него расте както от топ дипломати от различни страни, така и от площадите на големи гардове в различни части на света.

По време на съвместна пресконференция с американския държавен секретар Джон Кери, китайският външен министър призова международната общност да уважава суверенитета на Китай. Той е категоричен, че местните власти в Хонконг имат необходимия капацитет да овладеят напрежението.

"Аз вярвам, че която и да е друга страна, което и да е друго общество, не би толерирало такива незаконни действия и нарушаване на обществения ред. Същата е ситуацията в САЩ. Хонконг не прави изключение." - обясни Ванг И.

Ситуацията в Хонконг може да компрометира продуктивността на срещата между двамата дипломати. Китай настоява за дискусии на широк кръг от теми, но Джон Кери поставя на първо място имeнно демокрацията в мегаполиса.

"Както Китай знае, ние подкрепяме свободата на избирателното право. Ние вярваме, че в отворено общество, в автономия от най-висока степен, демокрацията е определяща за стабилността на Хонконг. Надявам се властите да уважат правото на хората да протестират." - заяви Кери.

Противоречията между Пекин и Вашингтон идват на фона на новината, че в периода 10-12 ноември, лично президентът на САЩ Барак Обама ще посети Хонконг.