Директорът на Secret service подаде оставка

Причината за оттеглянето на Джулия Пиърсън са серията от пропуски в охраната на Белия дом

02.10.2014 | 12:15 Редактор: Ирина Георгиева
Директорът на Secret service подаде оставка

Директорът на Secret service - службата, която пази президента на САЩ Барак Обама - Джулия Пиърсън подаде оставка. Причината за оттеглянето й са серията от пропуски в охраната на Белия дом, разкрити в последно време.

След оттеглянето й от поста президентът на САЩ Барак Обама се обадил лично на Джулия Пиърсън, за да изрази признателността си за дългогодишната й работа в службата. Обама е стигнал до заключението, че Secret service има нужда от ново ръководство след серията от инциденти през последните седмици.

Сред най-големите гафове беше случаят от 19 септември, когато въоръжен с нож мъж прескочи оградата на Белия дом, влезе през главния вход и нахлу в Източната церемониална зала преди охраната да разбере за него.

"Днес съм тук, за да изразя притесненията си заради инцидента от 19 септември в Белия дом. Ясно е, че нашият план за охрана не е приложен правилно. Това е недопустимо. Поемам пълна отговорност за случилото се и ви уверявам, че това няма да се случи отново." - коментира Пиърсън.

54-годишната Пиърсън има 30-годишен стаж в Secret service. Тя започва кариерата си в агенцията в Маями. Преди това в продължение на 3 години е работила като полицай в Орландо, щата Флорида.

За изпълняващ длъжността директор на Secret service е назначен Джоузеф Кланси, който също е ветеран от службата.