След шест десетилетия: Германия се сбогува с ядрената енергия

Последните три останали ядрени електроцентрали бяха изключени

16.04.2023 | 09:17 Редактор: Михаела Димитрова
След шест десетилетия: Германия се сбогува с ядрената енергия

След шест десетилетия в Германия ерата на ядрената енергия приключи. Последните три останали ядрени електроцентрали - Изар 2 в Бавария, Некарвестхайм в Баден-Вюртемберг и Емсланд в Долна Саксония, бяха изключени от мрежата в неделя вечерта, твърдят съответните оператори, информира Die Zeit.

След изключването на електроцентралите от мрежата и спирането на ядреното делене реакторите трябва да продължат да се охлаждат. В дните след спирането 193-те горивни елемента за всяка електроцентрала ще бъдат преместени от активната зона на реактора в пълни с вода басейни за съхранение.

След това може да започне постепенното демонтиране на централите. След определен период на разпад горивните елементи се извозват до временни хранилища за ядрени отпадъци на площадките на централите. Вероятно обаче ще минат няколко години или десетилетия, преди там да бъде открита "зелена площадка".

Обещанието да се раздели с ядрените централи Германия пое в началото на века, но темпото на енергийния преход се ускори след катастрофата в АЕЦ Фукушима.

Повече по темата прочетете в Investor.bg

Снимка: Bloomberg.com