Многохиляден протест в Хонконг за пореден ден

Репортаж на Шери Ан за телевизия Bloomberg

01.10.2014 | 17:28 Редактор: Георги Стоянов
Многохиляден протест в Хонконг за пореден ден

Администраторът на Хонконг Си Уай Ленг току що ни каза, че политиката на една страна две системи е преимущество за Хонконг. С мен е Кон Лау. Тя е на 22 години и току що е завършила университет. Кони какъв е коментарът ти на това, което Си Ленг току що каза?

Кони Лау, участник в протестите: Съгласна съм, че политиката на една страна две системи е от полза за Хонконг. Но ако изборът на изпълнителен администратор на Хонконг е контролиран от китайското правителство, това няма повече да е една страна две системи.

Кони, от колко време си тук и колко планираш да останеш?

Кони Лау: Тук съм всеки ден от петък вечерта. И мисля, че ще остана, докато демонстрациите продължават. Всеки ден, да. Ако трябва безкрайно.

Какво се надявате да постигнете, като стойте тук всеки ден от петък насам?

Кони Лау: Надявам се протестът да остане мирен и се надявам на правото на демократични избори.

Кони ти си малко по различна от поколението на твоите родители. Ти си политически по-ангажирана, защо?

Кони Лау: Мисля, че това е така, защото животът в Хонконг е по-труден от живота, който те някога са водили. Сега е много по-трудно е да си купиш дори апартамент, да не говорим за къща, в Хонконг. Ние наистина не може да си позволим това. И това прави живота доста по-труден, а това отчасти се дължи на политиката на правителството, така че изпълнителният администратор е много важен, ако искаме по-добър живот в бъдеще.