Номинацията на Хил за финансов комисар може да се окаже проблематична

Коментар на Манъс Крани за телевизия Bloomberg

01.10.2014 | 17:02 Редактор: Георги Стоянов
Номинацията на Хил за финансов комисар може да се окаже проблематична

Днес в Брюксел Джонатан Хил, номинираният от Великобритания европейски комисар за финансовите услуги, ще има изслушване пред европейския парламент. Манъс Крани се присъединява към нас, за да ни разкаже, как вероятно ще бъде посрещнат той.

Манъс Крани: Това е интересен ден. Има много нови кандидат комисари, които днес ще се явят пред Европейския парламент. Хил е цитиран с няколко забележителни прякора.

Той е наричан лисица в банковия курник, екзекуторът, назначен да погребе Лондонското сити – в това съмнявам се.

Юнкер предлага на Великобритания възможността да финализира споразумението за пан европейските банкови регулации, но ние във Великобритания няма да се присъединим към тези регулации.

Така или иначе Юнкер предоставя на британец възможността да говори за финансовите услуги. Може да кажем, че това е един вид отплата.

Това е човек, който е лидер на Камарата на Лордовете. През 90-те години беше съветник на Джон Мейджър.

Когато Мейдъжър се опитваше да се справи с торите, Хил настояваше за по-дистанцирани отношения с Европа. Така че не вярвайте на всички тези приказки.

Той просто трябва да докаже, че е човекът, който ще въведе ограниченията за бонусите на банкерите, който ще след за стабилността на клиринговите къщи, за сенчестото банкиране, регулациите на индексите, структурните реформи в банките.

Има цял списък от неща, които този човек трябва да направи. Току що разгледах CV-то му.

Разбира се, че те ще го питат за консултантските услуги, които е предлагал на финансови институции. Той престана да се занимава с това през 2010.

Ето и възраженията. Нека погледнем. Не е приемливо, управлението на банковия съюз да отиде при някого от страна, която никога няма да се присъедини към банковия съюз. Това казва Филип Ламбъртс.

Германците, никога не трябва да забравяме германците. Дясно центристки германски законодател от Европейската народна партия, казва:

Банковият съюз е основният въпрос в изслушването на Хил, защото неговото назначение предоставя отговорността за интеграцията на еврозоната в ръцете на човек, от страна, която никога няма да приеме единната валута.

Вече има много гласове срещу Хил, но вижте, той нямаше да бъде предложен от Камерън, ако нямаше шанс.

Те казват вижте, това е добър ход за Камерън и за Обединеното кралство, че ще имаме глас в сектора на финансовите услуги.

Незабравяйте, че този град в който се намираме, тази индустрия в която работим, от която изкарваме парите си, е една от най-големите в света.

И заради това те се нуждаят от право на глас. Ще има серия писмени въпроси, които ще му бъдат зададени. Ето един съвсем бърз преглед.

Парламентът ще попита Хил, как той възнамерява да надзирава прилагането на европейското право, като се има предвид, че неговата страна се противопоставя на регулациите от страна на Европейския съюз.

И те ще стигнат до същината на проблемите – бонусите.

И той може да бъде лишен от отговорностите да предлага законодателни инициативи.

Манъс Крани: Говори се за това, да.