fallback

Индия и САЩ - естествени стратегически партньори

Коментар на Сунанда Джаясейлан за телевизия Bloomberg

01.10.2014 | 16:43 Автор: Георги Стоянов

Със двустранни разговори между Нарендра Моди и президента Обама приключи 5 дневното посещение на индийския премиер в САЩ. В началото на разговорите Обама е приветствал индийския премиер.

По време на едночасовата среща, както Обама, така и Моди са обещали да изведат двустранните отношения до нови нива.

Какви са основните въпроси, които са били дискутирани? Един от основните моменти, които остава донякъде спорен в двустранните отношения, е Договорът за неразпространение на ядрени оръжия.

Вчера САЩ потвърдиха, че Индия покрива изискванията и е готова за членство в групата. Бяха проведени и разговори за икономическото сътрудничество и инвестициите.

Премиерът Моди поиска по-лесен достъп за индийските услуги в САЩ. Също така стана ясно, че амбициозният план на Моди да почисти Индия може да се превърне в непосредствен приоритет, за който двете страни да работят заедно.

На съвместна пресконференция с Обама Моди изрази надежда, че отношенията със Съединените щати ще се развиват бързо, особено що се отнася до въпросите на сигурността. Това определено има отношение към Китай.

След срещата също така научихме, че двамата лидери възнамеряват да посетят заедно няколко мемориала. Като цяло изглежда, че срещата е имала за цел да подготви сцената за едни по-лични отношения между тях.

ова изглежда много важно, като се има предвид, че през последните 4 години търговията между двете страни е била в стагнация и разбира се, не трябва да забравяме, че на Моди му е била отказвана американска виза преди да стане премиер на Индия.

 

fallback
Още от Свят
fallback