Фармацевтични компании: До 2030 г. ще има ваксини против рак и автоимунни заболявания

Науката около РНК технологията се е развила значително

12.04.2023 | 18:10 Редактор: Вяра Димова
Фармацевтични компании: До 2030 г. ще има ваксини против рак и автоимунни заболявания

Няколко фармацевтични компании очакват в рамките на десетилетието да се появят ваксини против всякакви видове рак, сърдечносъдови и автоимунни заболявания.

Благодарение на усилията, положени за създаване на ваксини против Ковид-19 по време на пандемията, науката около РНК технологията се е развила значително, давайки на науката представа за потенциала ѝ за лечение на всякакви видове заболявания.

Фармацевтичната компания Moderna в момента разработва ваксини против рак, насочени към различни видове тумори. Развитието на РНК технологията ще даде възможност за едно лечение, в което да може да се открие генетичната причина за дадено заболяване и по ефективен начин тази част да се редактира или премахне, позволявайки на тялото да пребори заболяването.

Информационната РНК (иРНК) изпълнява функцията да инструктира клетките да синтезират вирусни протеини в тялото, като по този начин имунната система много по-бързо може да забележи наличието на рак и да го унищожи.

Принципът на ваксината представлява инжектиране на такава иРНК в организма, която да може да различи и стимулира производството само на такива протеини, каквито не съществуват в нормални, функционални клетки, а само в ракови такива.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay