Спецчасти на Великобритания се бият на фронта в Украйна?

Автентичността на изтеклите секретни данни все още не е потвърдена

12.04.2023 | 10:58 Редактор: Петя Кръстева
Спецчасти на Великобритания се бият на фронта в Украйна?

Изтекли американски документи дават основание да се смята, че през февруари и март тази година в Украйна са действали до 50 представители на британските сили за специални операции, пише в. "Гардиън".

Британското издание изтъква, че от документите се сформира представа, че през тези месеци в Украйна са действали представители на силите за специални операции на различни западни държави. В изтеклите документи се съдържат индикации, че е възможно повече от половината от тези представители да са били британци. Не е ясно в какви дейности може да са участвали представителите на силите за специални операции и дали понастоящем броят им е същият.

От началото на войната в Украйна британското правителство не е разкривало информация за това, че представители на британските сили за специални операции може да са действали в Украйна. През юни 2021 г. обаче британското посолство в Киев заяви, че британски специални части са провели съвместни тренировъчни дейности с украинските сили, пише БТА.

Британското министерство на отбраната отказа да коментира разкритията и да отговаря на въпроси за възможно присъствие на британски военнослужещи в Украйна през последните месеци. Въпреки това, министерството заяви в публикация в Twitter, че в изтеклите документи има сериозни неточности. 

Дaнните, чиято автентичност не е потвърдена и от които се прави предположение за присъствието на британски военни в Украйна, са част от порцията изтекли разузнавателни документи на САЩ, които бяха публикувани на геймърската платформа "Дискорд". Понастоящем източникът на документите продължава да е неизвестен, отбелязва "Гардиън".

Снимка: БГНЕС


2
3 rate up comment rate down comment 6
БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ
преди 1 година
УКРАИНСКИТЕ ГЕРОИ! ЗАЩИТНИЦИ НА СВОБОДНА ЕВРОПА! Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 3
БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ УК
преди 1 година
Що бе, само сирийските главорези на аSSад ли имат право да се бият в Украйна? Сигнализирай за неуместен коментар