Хонконг се готви за най-масовия продемократичен протест

На 1 октомври, националния празник на Китай, напрежението може да се изостри повече

01.10.2014 | 13:25 Редактор: Ирина Георгиева
Хонконг се готви за най-масовия продемократичен протест

Хонконг се готви за най-масовия продемократичен протест от началото на демонстрациите. Първи октомври е националният празник на Китай – факт, който организаторите се надяват допълнително да изостри недоволството срещу дефицита на демокрация. От движението Окюпай Сентрал очакват 100 хил. души да излязат на площадите, на които и в момента има хиляди демонстранти.

Пекин настоява, че протестите са незаконни и призовава гражданите да напуснат площадите. От съображения за сигурност властите отмениха някои от празничните прояви днес, включително представление с фойерверки. Полицията заплаши да използва сила, за да гарантира сигурността и нормалното провеждане на празника. Лидерите на протеста обаче не показват колебание и не дават сигнал, че ще го прекратят.

На фона на празника, блокиран остава и бизнесът в Хонконг. От банковия сектор до бижутерийния бранш – всички търпят ежедневни загуби.

"Искам да кажа на всички в Китай, че каквото и да става жителите на Хонконг желаят системата - Една държава, две системи, да остане. Ние искаме свобода и демокрация!" - заяви демонстрантът Енджъл Лунг.

Анализаторите по цял свят заявяват, че днешният ден ще бъде най-големият тест за Хонконг и Китай. Според специалистите демонстрации с участието на над 100 хил. души винаги привличат вниманието на света и печелят симпатии – нещо, с което Китай може би ще трябва да се съобрази.

Очаквано, САЩ изразиха позицията си в подкрепа на исканията на демонстрантите, дипломатично заявявайки, че всеки гражданин има право да избира управленците си.

В това време 110 хил. души в китайската столица Пекин се стекоха на площад Тиенанмън, за да почетат Националния празник, който отбелязва създаването на комунистически Китай през 1949 г. Церемонията започна рано сутринта с химна на страната. Краят пък беше белязан от пускането на 30 хил. цветни балони във въздуха, както и няколко хиляди гълъби.