fallback

Първи случай на заразен с ебола в САЩ

В Сиера Леоне стартират радио уроци за учениците

01.10.2014 | 13:12 Автор: Ирина Георгиева

В САЩ регистрираха първият случай на заразен с ебола. Болният е мъж, пътувал в Либерия преди 2 седмици. Хоспитализиран е в болница в Далас, щата Тексас. Междувременно в Сиера Леоне властите предприеха нестандартен ход в превенцията срещу заболяването – затворените училищно класни стаи скоро ще бъдат заменени от учебна радио програма.

Когато е пристигнал в САЩ пациентът не е показвал никакви симптоми на заболяването. Той е посетил много роднини в перидоа 19-24 септември, без никакви здравословни проблеми. След това обаче е настъпило усложняване и се е наложило приемането му в болница.  

Остава тежко положението във всички държави в Западна Африка. Учебните заведения в Сиера Лионе така и не отвориха врати след лятната ваканция. учениците обаче няма да останат без уроци – такива ще се предават по радиото. От местната асоциация на учителите вярват, че идеята ще бъде възприета добре.

"Вярно е, че няма да бъде като класна стая, но е най-добрата опция, която можем да предложим. Така образователната ни система ще бъде подсилена и няма да пострада. Иначе последствията ще са тежки и трудни. Също така инициативата ще бъде полезна и за учителите, които ще могат да научат нещо ново от други специалисти." - коментира Силвестър Матю, председател на Съюза на директорите на училища.

Радиоводещите и журналистите също са готови да помогнат. Една от станциите, която ще излъчва уроци е местното Радио Демокрация.

"Тези програми са много важни, защото по различните радиостанции могат да вървят различни уроци. Така всеки ученик, в зависимост от класа, в който е може да учи своите уроци." - обясни Сулейман Корома, мениджър на радио Демокрация в Сиера Леоне.

Освен образование, радио-класните стаи имат и друга цел – да ангажират вниманието на децата с наука и уроци, вместо да рискуват създаването на опасна среда, в която те могат да станат престъпници. Децата формират едва 15% от регистрираните близо 3100 болни от Ебола.

fallback
Още от Свят
fallback