fallback

Парламентарни избори в Казахстан

Избирането на депутати за Сената се извършва въз основа на косвено избирателно право, с тайно гласуване

01.10.2014 | 12:49 Автор: Ирина Георгиева

В Казахстан гласуват за парламент. Избирането на депутати за Сената се извършва въз основа на косвено избирателно право, с тайно гласуване. Това означава, че при гласуването на изборите участват само общински съветници. Те са избрани от гражданите с преки избори, така че законно представляват в парламента интересите на региона.

Мандатът на депутатите от горната камара на казахстанския Парламент е шест години. На всеки три години половината от депутатите на Сената се преизбират. Издигането на кандидатурите се извършва на сесиите на маслихатите, а също така чрез самоиздигане.

Политическите партии и обществените обединения могат да издигат своите кандидати чрез представителите на тези партии в местните парламенти. Според Конституцията и законодателството на Казахстан, депутат на Сената на Парламента има право да стане всеки гражданин на Казахстан, навършил 30 години, с висше образование и трудов стаж не по-малко от пет години, който е живял в страната не по-малко от десет години.

След проверка на кандидат-депутата, дали съответства на изискванията на Конституцията и избирателния закон, и на подписите, събрани в негова подкрепа, той трябва да заплати избирателна вноска.

Според изборното законодателство, изборите на депутати в Сената се провеждат на алтернативна основа, т.е. в бюлетините за гласуване трябва да има не по-малко от два кандидата. Гласуването, преброяването и обявяването на изборните резултати се провеждат от областните избирателни комисии и от избирателните комисии на градовете Астана и Алматъ в рамките на един ден.

Окончателните резултати ЦИК ще обяви не по-късно от 7 октомври 2014 година.

 

fallback
Още от Свят
fallback