Много малко вероятно е ебола да убие голям брой хора в САЩ

Коментар на Брад Делонг, професор по икономика от Университета в Бъркли

01.10.2014 | 12:01 Редактор: Георги Стоянов
Много малко вероятно е ебола да убие голям брой хора в САЩ

Говорихме много за икономическите щети, които Африка ще трябва да понесе като резултат от ебола. Какво означава епидемията за икономиката, за хората и за инвестициите. Това е първият път, когато говорим за потенциален истински проблем тук у дома. Имаме информация от Центъра за контрол на заразните болести, че са потвърдили първият случай, на диагностициран с ебола тук на американска земя. Какво може да означава това за американската икономика. Ще повторя, това е единичен случай и не искаме да предизвикваме паника, но смятате ли, че това може да се окаже проблем?

Брад Делон: Мисля, че все още фокусът е върху последствията за Африка. За тях това е огромна човешка трагедия и сътресенията в търговията в допълнение към загубата на човешки живот, са огромен удар за засегнатите африкански икономики.

Според нас е много малко вероятно, ебола да убие голям брой хора в Съединените щати. Това не е въздушно преносима болест като грипа.

Трябва да сте лекар или сестра или член на засегнато семейство или да сте имали изключително близък контакт с заразен, който е в хоморагичната фаза на болестта, за да хванете ебола.

Това няма да е нещо като епидемията от испански грип през 1919 – 1920, която погуби 2 милиона души тук в Съединените щати.

И дори испанският грип имаше забележително малък ефект върху американската икономика като цяло.

Повечето хора продължиха да ходят на работа, производството не беше засегнато. Трудно е било да се предвиди ефектът от епидемия, която е убила милион души, на база на икономическата статистика тогава.

Ако погледнем статистиката на Bloomberg след 2-3 години, не мисля, че ще открием, каквато и да е следа от ебола в Съединените щати.