Кюрдските бойци и шиитските милиции успяха да си върнат важни позиции в Ирак

Под техен контрол вече е град Рабиа, разположен на сирийско-иракската граница

01.10.2014 | 09:25 Редактор: Мариета Иванова
Кюрдските бойци и шиитските милиции успяха да си върнат важни позиции в Ирак

Кюрдските бойци и шиитските милиции успяха да си върнат важна част от загубените позиции от терористичната организация Ислямска държава. Под техен контрол вече е град Рабиа, Северен Ирак,  разположен на сирийско-иракската граница.

Това стана с помощта на първите въздушните удари срещу джихадистите, нанесени от Великобритания.

Британските самолети „Торнадо“ изпълниха първите си бойни мисии. Те са унищожили тежко въоръжени позиции на ислямистите, които са застрашавали фронтовите редици на кюрдите. Те, заедно с други бойци от т. нар. шиитски милиции, си върнаха контрола над няколко населени места, разположени южно от градът с нефтени залежи Киркурк, който се контролира от кюрдите.

По тяхна информация населените места са били почти празни. Местните жители взимат само най-потребните вещи и споделят бежанската съдба на хилядите свои сънародници.

Сраженията са взели десетки жертви и от двете страни.

Рабиа е важен успех, тъй като през него минават каналите за доставки на оръжия на бойците от Ислямска държава. Противниците на джихадистите на терен изчисляват, че кюрдските бойци са успели да си върнах 50% от позициите, загубени от началото на офанзивата на екстремистите.

Междувременно САЩ обявиха разрастване на военните операции по въздух. Обект на бомбардировки вече стават позиции на джихадистите в централен Ирак и регионите на Запад и юг от столицата Багдад.


Тази седмица в анкетата на Bulgaria On Air ви питаме- Как мислите: Трябва ли България да се включи в коалицията срещу джихадистите в Сирия и Ирак?  Споделете мнението си на специалното приложение за анкетата във Facebook.

https://www.facebook.com/BulgariaONAIR/app_150380475123877